У Франції для татусів вводять чотиритижневу відпустку по догляду за дітьми

Уряд Франції анонсував збільшення терміну відпустки по догляду за дитиною для татів. З початку наступного року він збільшується з 14 до 28 днів (включаючи три дні відпускних після пологів).

“Два тижні – це недостатньо, про це говорили всі. Це прояв нерівноправності », – пояснив таке рішення президент Емануель Макрон. Він підкреслив, що сім днів батьківської відпустки будуть обов’язковими. Коли дитина народжується на світ, немає ніяких виправдань тому, що нею займається тільки мама. Важливо, щоб поділ обов’язків був більш рівноправним”, – каже Еммануель Макрон, президент Франції.

Згідно із законом, зараз тати у Франції можуть за місяць попередити роботодавця про своє бажання взяти відпустку по догляду за дитиною в перші півроку життя малюка і відмовити їм не можна. Під час відпустки батькові надаються такі ж соціальні виплати від державних служб, як і матері, – в цілому вони повинні відповідати середньому рівню зарплати за останні три місяці.

На збільшенні батьківської відпустки для батьків наполягали громадські організації. Вони посилалися на досвід інших європейських країн, перш за все Норвегії, де батьки мають право на три тижні спільної відпустки після народження дитини, потім кожен може взяти ще по 15 тижнів окремо і 16 тижнів разом. У Швеції відпустка по догляду за дитиною може тривати до 480 днів, в цей час батькам платять 80% зарплати.