У Вінниці та Одесі відкрились клуби для татів

Одеса та Вінниця стали першими містами в Україні, де відкрилися клуби для татів – “ТАТОhub.Вінниця” і “ТАТОhub.Одеса”. Вони створені для того, щоб посилити залучення чоловіків у догляд за дітьми та сприяти гармонійним стосункам у родині.  Два клуби були відкриті в рамках Програми «ЄС за гендерну рівність: разом проти гендерних стереотипів та гендерно зумовленого насильства», що фінансується Європейським Союзом та реалізується Фондом ООН у галузі народонаселення  спільно з структурою ООН Жінки. Відкриття схожих клубів для тат також заплановані в інших містах України.

“Україна є частиною першої регіональної програми, яка охоплює питання гендерної рівності в регіоні Східного партнерства” – зазначив Мартін Шредер, керівник відділу економічної співпраці, соціального та регіонального розвитку Представництва ЄС в Україні. – Програма спирається на стратегії, спрямовані на боротьбу зі структурними гендерними бар’єрами та нормами, з особливим акцентом на трансформацію стереотипної поведінки, залучення чоловіків до батьківських та домашніх обов’язків та зменшення кількості людей, які постраждали від гендерно зумовленого насильства шляхом профілактичних заходів для потенційних агресорів”. 

Створені клуби для тат мають важливий освітній компонент, який включає, зокрема, заняття з дитячої психології, управління стресом, ненасильницьке спілкування, сексуальна освіта, подолання гендерних та інших шкідливих стереотипів. Також клуби мають окремі заняття для майбутніх батьків.

“Останні дослідження в Україні показують, що в суспільстві все ще переважають традиційні підходи, де близько 70% чоловіків вважають, що найголовнішою роллю жінки є “піклування за домом” і більше 60% погоджуються, що матері є основними піклувальницями за дітьми в родинах” – каже Хайме Надаль, голова Представництва UNFPA в Україні. “Ці погляди та хибні уявлення є перешкодою для жінок мати однакові можливості в житті, особливо коли йдеться про розвиток кар’єри та економічну незалежність”. 

Клуби для тат допоможуть чоловікам будувати міцніші стосунки зі своїми дітьми та більше брати участь у процесі догляду за ними. Близько 5% працівників чоловічої статі в Україні беруть декретну відпустку щороку, а це означає, що найбільше навантаження на піклування за дітьми та домашні справи припадає на жінок.

______________________________________________________________________

 

Для довідки:

Ця ініціатива реалізується в рамках Програми «ЄС за гендерну рівність: разом проти гендерних стереотипів та гендерно зумовленого насильства», що фінансується Європейським Союзом та реалізується Фондом ООН у галузі народонаселення  спільно з структурою ООН Жінки. Місцевим партнером в Вінниці є ГО “Бюро інституційного розвитку” за підтримки Департаменту соціальної політики Вінницької міської ради та громадської ініціативи “Вінницька матуся”. В Одесі програма впроваджується ГО “Віра.Надія.Любов”.

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення, працює у всьому світі задля досягнення трьох змін для кожного чоловіка, жінки та молодої людини: припинення незадоволеної потреби в плануванні сім’ї, припинення материнської смерті, якої можна запобігти, та припинення гендерно зумовленого насильства та шкідливих практик. Роботу UNFPA у Східній Європі та Центральній Азії координує регіональне бюро, що базується в Стамбулі.

ООН Жінки – це організація ООН, яка займається питаннями гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок. Світовий чемпіон для жінок та дівчат, агенція ООН Жінки була створена для прискорення прогресу у задоволенні їх потреб у всьому світі. Регіональне бюро ООН Жінки у Європі та Центральній Азії було створене в Стамбулі в 2014 році. Для отримання додаткової інформації відвідайте: https://eca.unwomen.org/en.