Які стереотипи досі переважають в українців – результати опитування

Наприкінці лютого соціологічна група “Рейтинг” опитала українців щодо їхньої думки про гендерні ролі та стереотипи в суспільстві. Результати показали: понад половину людей впевнені, що в Україні немає нерівності між жінками та чоловіками. Водночас 35% з цим не погоджуються.

Їжа та прибирання

Оцінюючи життя у сім’ї та парі, частіше «жіночими» обов’язками респонденти вважали готування їжі (64%) та хатні справи (56%). Проте до 40% зазначили, що цю роботу виконують як чоловіки, так і жінки. Ще 3% сказали, що ці обов’язки частіше лежать на чоловіках.

Цікаво, що саме жінки частіше казали, що приготування їжі та прибирання – це їхні обов’язки. Але все одно жінки прагнуть перекласти на чоловіків частку хатніх справ. При цьому чоловіки досі відчувають загрозу власній маскулінності в тому, щоб виконувати нібито «жіночі» обов’язки, які є рутиною і неоплачуваною працею, яка мало ким цінується.

Водночас більшість українців відповіла, що в родинах обоє займаються вихованням дітей. Але 41% все ж таки зазначили, що частіше це робить жінка.

Аж 63% респондентів сказали, що в їхній парі немає чіткої ролі лідера, і що справи вирішуються спільно. Про те, що головою є чоловік зазначив 21%, що жінка – 14%.

Але за останні п’ять років, підсумовують соціологи, поступово зменшується кількість тих, хто говорить, що в їхній парі жінка частіше готує їсти та виховує дітей. Також зростає кількість тих, хто говорить, що головування в сім’ї – це спільна справа обох.

Хто має більший заробіток

Дві третини українців вважають, що заробіток грошей є сферою, де домінують чоловіки. Лише п’ята частина зазначила, що в їхній парі обоє заробляють однаково. 13% сказали, що більше заробляє жінка. Як зазначають експерти, професійна реалізація все ще вважається обов’язком та потребою насамперед чоловіків, а, отже, вони мають можливості більше заробляти і зазнають невисокої конкуренції з боку жінок.

Попри те, що приблизно однакова кількість чоловіків та жінок говорять про спільне розпорядження бюджетом та організацію відпочинку, в цих питаннях часто спостерігається конкуренція.

Наприклад, жінки частіше ніж чоловіки говорили, що вони розпоряджаються грошима (42%). Серед чоловіків про свою перевагу у цьому питанні зазначили 20%. В організації відпочинку про своє головування зазначили 39% жінок, водночас 30% чоловіків сказали, що частіше це їхній обов’язок. Також про загальне «головування» в парі зазначили 21% жінок та 29% чоловіків. Отже, «боротьба» за те, хто головний, триває і надалі.

Діти вносять корективи

Соціологи побачили тенденцію: наявність дітей у парі впливає на розподіл ролей в українських родинах. Так, батьки частіше говорили, що готування їжі, є обов’язком жінки, а заробіток грошей – чоловіка.

Це пояснюється глибоко вкоріненими стереотипами про те, що жінка, коли стає матір’ю, має доглядати дітей, а чоловік – має заробляти, бо діти потребують більших витрат.

Під час опитування експерти опитали 1 500 людей віком від 18 років в усіх областях, окрім тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та Криму. Опитування проводили методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Похибка не перевищує 2,5%.

Фото: Pixabay