Готуючись до свят, батьки все одно мають пам’ятати про безпеку дітей, зокрема щодо харчування. Медики нагадують: найбільше харчових отруєнь реєструють на другий-третій день після святкування. Щоб застілля не зіпсувало нікому настрій, лікарі підготували низку порад для батьків.
Зокрема, під час вживання їжі варто пам’ятати про помірність та обмеження, тому не змушуйте дитину спробувати всі страви, що є на столі. Не дозволяйте вживати солодкі газовані напої та багато кондитерських виробів, особливо з кремом.
Замість газованої води краще використовувати соки або звичайну воду. Також в якості пиття підійдуть ягідні компоти, розбавлені кип’яченою водою. Можна зробити воду зі шматочками цитрусових.
Підсолену чи солону їжу не даємо дітям до 1 року, а після року можна додавати до страв, але в обмеженій кількості.
Варто бути обережними з екзотичною їжою. Небажано ставити на стіл горіхи, мед, морепродукти – все це може викликати у дітей алергію. Також не варто давати їм креветковий мікс.
Сири із цвіллю та інші непастеризовані молочні продукти заборонені до 1 року через ризик розвитку лістеріозу.
Дітям до 2-3 років протипоказані копченості та ковбаси. Для них краще відварити або запекти негостре м’ясо. Дітям старшого віку дозволена нежирна шинка. Дітям 3-4 років не можна солоні і мариновані овочі, маслини й оливки. Мариновані та смажені гриби, а також гострі страви (та ж морква по-корейськи) під забороною для дітей молодших 5-6 років.
“Усі ці частування містять велику кількість солі, спецій і оцту, що може негативно вплинути на нирки, шлунково-кишковий тракт, а також викликати алергію”, – пояснюють лікарі.
Рибу пропонуйте тільки в термічно обробленому вигляді. Краще обирати: камбалу, лосось, минтай, форель, хек чи скумбрію тихоокеанську. Сиру рибу та ікру не даємо дітям до 5 років.
Для дитячого застілля підійдуть варені і тушковані овочі. Дітворі, яким уже виповнилося півтора року, можна приготувати овочеві салати. Можна також запропонувати свіжі овочі, однак з ними потрібно бути обережніше – тепличні овочі містять мало корисних речовин. Як заправки для салатів підійде оливкова олія, нежирна сметана або несолодкий йогурт. А от від майонезу краще відмовитися.
На дитячому святковому столі обов’язково повинні бути фрукти. Звичайно, краще використовувати ті, на які ні в кого з присутніх немає алергії. Фрукти потрібно очистити і нарізати шматочками.
Обмежте свою малечу у кількості шоколадок і цукерок, якими традиційно задаровують малюків в ці дні. Як альтернативу солодощам краще обрати ті ж свіжі фрукти та несолодкі горіхи.
Фото: Pixabay