Попри важкі умови навчання під час війни, необхідно привчати дітей до здорового харчування.
Олена Черненко – начальниця управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби – поділилася порадами із “Суспільним”, що треба давати дітям в школу на перекуси.
Що додати та від чого відмовитися
Основою таких перекусів мають бути продукти, які надовго дають відчуття ситості. Це ті, в яких багато білка – хліб, горіхи, твердий сир, яйця. Бутерброди та сендвічі треба робити з цільнозернового хліба.
Не варто використовувати у бутербродах майонез, плавлений сир та інші магазинні “намазки”. Обирайте начинку для бутерброда з низьким вмістом жиру. Це може бути нежирне м’ясо (курка або індичка), риба без кісток (тунець або лосось), твердий сир із низьким вмістом жиру.
Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі: помідори або шматочки моркви, огірки, селеру чи перець. Окремо можна налити корисний соус, без харчових добавок, з ним дітям буде смачніше їсти овочі.
Постійно кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з’їсти за один раз: порізане яблуко, ягоди, шматочки мандарина чи апельсина. Полийте фрукти лимонним соком, щоб вони не темніли. Взимку можна класти у ланч-бокс консервовані фрукти без додавання цукру.
Фруктові чи шоколадні батончики замініть корисними сухофруктами – родзинками та курагою, а тістечка і шоколад – на цільнозернові батончики.
Залучіть дітей до підготовки та вибору того, що є в їхньому ланч-боксі. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати.
Три приклади здорових ланч-боксів від Асоціації дієтологів України
Бутерброд з двома скибками цільнозернового хліба, двома столовими ложками нежирного м’якого сиру, дрібно нарізаними пів огірка, селерою та листям зеленого салату, яблуко, кекс, пляшка води.
Салат з овочів – подрібнений шматочок перцю, пів огірка, дві зелених цибулі, столова ложка консервованої квасолі, 80 грамів консерви тунця, три чайні ложки оливкової олії, велика дрібка суміші трав, сік половини лимона, за бажанням додати чорний перець, гірчичний порошок, шматок цільнозернового хліба. Мандарин, 200 мілілітрів молока або білого йогурту.
Лаваш, загорнутий з хумусом та овочами – натертою морквою та подрібненим листом зеленого салату та помідорами чері. Десерт з нежирного грецького йогурту та заморожених ягід, пляшечка води.
Фото: Pixabay